Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Πασχαλινά έθιμα του τόπου μας....( συνέχεια)......

Σάββατο του Λαζάρου

Απο την παραμονή οι νοικοκυρές , φροντίζανε  να φτιάξουνε τα Λαζαράκια ή Λαζαρίνες, είδος κουλουριού πλασμένο με αλεύρι, ζάχαρη, χυμό πορτοκαλιού και ξύσμα, σαν ανθρώπινο ομοίωμα , σαβανωμένο, με σταυρωμένα τα χέρια και γαρύφαλλα για ματάκια, που παριστάνει τον Λάζαρο και έχει συμβολικό χαρακτήρα γιατί θεωρείται ότι φέρνει στο σπίτι αφθονία αγαθών.
Τα παιδιά στην ιδιαίτερη πατρίδα του πατέρα μου (Κάλυμνος-Δωδεκάνησα) το πρωί του Σαββάτου του Λαζάρου ξεχύνονταν στις γειτονιές για να ψάλλουν τα κάλαντα του Λαζάρου :
Εις την πόλη Βηθανία
Μάρθα κλαίει κι η Μαρία
Λάζαρο τον αδελφό τους,
τον γλυκύ και καρδιακό τους.
Την ημέρα την Τετάρτη
κίνησ΄ο Χριστός για νά ΄ρθει
και εβρήκε τη Μαρια
έξω απο τη Βηθανία.
Αν εδώ ήσουν Χριστέ μου,
δεν θα απέθνησκε ο αδελφός μου
"Δεύρο έξω Λάζαρέ μου,
φίλε και αγαπητέ μου "
Λάζαρος σαβανωμένος
και με το κερί ζωσμένος
"Πες μας Λάζαρε τι είδες
εις τον ΄Αδη που επήγες ;"
Είδα φόβους, είδα τρόμους,
είδα βάσανα και πόνους,
δώστε μου λίγο νεράκι
να ξεπλύνω το φαρμάκι.
Οι νοικοκυρές φίλευαν τα παιδιά  κυρίως αυγά, φρούτα ,σταφίδες, ξερά σύκα και σπανίως με λίγα χρήματα...

Και για να μήν εκλείψει το έθιμο , φωτογράφησα τα Λαζαράκια που έφτιαξα χθές και μοσχομύρισε το σπίτι, τα έβαλα σε ένα καλαθάκι και κέρασα όλους τους ενοίκους της πολυκατοικίας, που με υποδεχτήκανε με έκπληξη και χαρά, εκτύπωσα και τα κάλαντα και τους τα έδωσα μαζί με τη συνταγή, προσπαθώντας να συμβάλλω στη διατήρηση των εθίμων του τόπου μας και για να μη σβήσει η παράδοσή μας.... Το Δελφινάκι είχε θαυμάσια ιδέα και με χαρά μοιράζομαι μαζί σας τη συνταγή για τα Λαζαράκια :

1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 ποτήρι κρασιού χυμό πορτοκάλι
1 ποτήρι κρασιού ζάχαρη
1 ποτήρι κρασιού λάδι
Ξύσμα πορτοκαλιού
Γαρύφαλλα (ξερά) για ματάκια
Αν θέλουμε μπορούμε να γεμίσουμε τα λαζαράκια με σταφίδες και αλεσμένο καρύδι
Χτυπάμε τη ζάχαρη με το λάδι, προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού και ρίχνουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία απαλή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Χωρίζουμε σε μπαλάκια και πλάθουμε μακρόστενα πεπλατυσμένα  κουλούρια, με λίγο ζυμάρι πλάθουμε κορδόνι που το τοποθετούμε σταυρωτά επάνω σε κάθε κουλούρι (σαν χέρια). Τοποθετούμε δύο γαρύφαλλα στο επάνω μέρος κάθε κουλουριού (σαν ματάκια)
Αν επιλέξουμε να τα κάνουμε γεμιστά, όταν πλάσουμε το κουλουράκι, το πλαταίνουμε βάζουμε λίγη γέμιση στο κέντρο, και το ξαναπλάθουμε ώστε να κλειστεί η γέμιση μέσα και συνεχίζουμε προσθέτοντας τα "χέρια" και τα "μάτια". Αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ και του χρόνου !!!
Κλαυδία





32 σχόλια:

  1. καλώς σας βρήκαμε μελισσες!!!τι ομορφο το blog σας
    http://chicates.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς μας ήρθατε, να περνάτε να τα λέμε, Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση σας εύχεται όλο το μελίσσι !!!

      Διαγραφή
  2. Νικολιτσα Αντωνοπουλου27 Απριλίου 2013 στις 4:03 μ.μ.

    Καλα εισαι καταπληκτικη καλη μου φιλη και δασκαλα.Ολα τα προλαβαινεις.Πολυ ωραια ιδεα να παρουσιασεις τα λαζαρακια ,ενα ε
    θιμο που ξεχνιεται και αυτο οπως τοσα αλλα.Εισαι η καινουργια Δομνα Σαμιου.Μπραβο σου..!
    Ασχετο βεβαια ,αλλα σε πληροφορω οτι η διδυμη αδελφη της Ζαχαρουλας ειναι στην Πατρα και θα συμμετεχει και αυτη στην εκθεση των κουμπαραδων.Ελπιζω να ηρεμησες που σου το ειπα.
    Φιλακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να πούμε τώρα γι εσένα που έχεις καταφέρει το 24ωρο να διεκπεραιώνεις δουλειές 48ώρου......Να είσαι καλά ,να χαίρεσαι την οικογένεια και τους αγαπημένους σου και να σε χαίρονται και εκείνοι. Καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση και καλή επιτυχία στην έκθεση των κουμπαράδων στην Πάτρα !!!!

      Διαγραφή
  3. Λαζαράκια κι εδώ ,Λαζαράκια κι εκεί, Λαζαράκια πάρα πέρα.
    Σε κάθε περιοχή όμως μια διαφορετική συνταγή...
    Στην Άνδρο τσουρεκιένια με κόκκινο αυγό.
    Στη Νάξο ψωμένια με καρύδι.

    Παντού όμορφα Λαζαράκια για να χαίρονται μικροί και μεγάλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φλώρα γλυκειά ,ελάχιστα απο τα έθιμα του λαού μας έχουμε διασώσει και διατηρήσει τουλάχιστον εδώ στην Αθήνα.....στην επαρχία ευελπιστώ να μην έχουνε αλλοτριωθεί τόσο τα ήθη και έθιμά μας.....Πάντως αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε όλοι να διατηρήσουμε όσο περισσότερα μπορούμε, είναι η κληρονομιά μας και η πολιτιστική μας ταυτότητα !!!

      Διαγραφή
  4. εμεις λεμε τα καλαντα αλλα δεν κανουμε λαζαρακια τσουρεκακια..........ειναι ομορφα τα εθιμα εφτιαξα κ γω καλαθακια πριν λιγο καιρο δεν ξερω αν τα ειδες.......απο ανακυκλωσιμα υλικα...........πολυ σε χαιρομαι....μπραβο σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφία καλώς μας ήρθες, ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια, τα καλαθάκια σου τα θαυμάσαμε είναι πραγματικά υπέροχα !!! Μπράβο σου !!! Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση !!!

      Διαγραφή
  5. Με το έθιμο αυτό έχω πολύ ευχάριστες παιδικές αναμνήσεις, πολύ ωραία τα λαζαράκια σας και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρόμαστε που σου θυμίσαμε κάτι όμορφο, προσπαθούμε να διατηρήσουμε τα έθιμα και τις παραδόσεις μας!!! Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση !!!

      Διαγραφή
  6. Υπάρχει κάτι που δεν ξέρεις να το φτιάχνεις???? εγώ η άσχετη ούτε ήξερα πως υπήρχαν Λαζαράκια και κάλαντα αυτής της μέρας!!!! Πολλά πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλλοίμονο , ξέρεις πολύ καλά το μέγεθος την άγνοιάς μου Βικάκι μου, απλά έτυχε να έχω παιδικά βιώματα απο το συγκεκριμένο έθιμο, όμως η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι τόσο μεγάλη και υπέροχη που είναι αδύνατον να γνωρίζουμε όλα τα ήθη και έθιμα κάθε γωνιάς του τόπου μας !!! Πάντως η λαογραφία είναι μέσα στα ενδιαφέροντά μου και προσπαθώ να μαθαίνω διαβάζοντας, όμως είναι άλλο πράγμα να το ζείς και να το διατηρείς....

      Διαγραφή
  7. Καί τού χρόνου Κλαυδία μου!!!Πολύ όμορφα τά Λαζαράκια σου!Κρίμα πού δέν ξέρουμε αυτό τό πανέμορφο έθιμο στήν Αττική!!Καλό Πάσχα,καλή Ανάσταση!!!Νά περάσετε υπέροχα!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δήμητρα και του χρόνου !!! Να είμαστε καλά και να διασώζουμε όσο περισσότερα έθιμα μπορούμε απο την παράδοση και τα έθιμα του τόπου μας !!! Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!!! Φιλιά ανοιξιάτικα απο όλο το μελίσσι !!!

      Διαγραφή
  8. Ευχαριστώ πολύ και σένα Κλαυδία για τη συμμετοχή σου στην ιδέα μου...χάρηκα πολύ με τα δικά σου έθιμα..εμείς εδώ δεν έχουμε αυτό το έθιμο με τα κάλαντα του Λαζάρου και χαίρομαι που το γνώρισα και το διάβασα κιόλας...μου αρέσει πολύ και η εμφάνιση των κουλουριών..
    Ευχαριστώ και πάλι Μαρία & Κλαυδία...Φιλούθκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δελφινάκι χάρη στη δική σου θαυμάσια ιδέα έγινε αυτή η ανάρτηση και γνωστοποιήθηκε το έθιμο αυτό. Ευτυχώς που στις επαρχίες διατηρούνται ακόμη ζωντανά τα περισσότερα απο τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, στην Αθήνα δυστυχώς, ο τρόπος ζωής και η έλλειψη κοινών καταβολών των κατοίκων της, έχει σαν αποτέλεσμα να ατονίσουν τα περισσότερα.....εγώ προσπαθώ να διατηρήσω κάτι που με συνδέει με την εξ Καλύμνου καταγωγή του πατέρα μου.... Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση, φιλιά απο όλο το μελίσσι !!!

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα μελισσάκια μου γλυκά!!
    Πολύ όμορφη ανάρτηση!! Δεν ήξερα ότι υπάρχει αυτό το έθιμο!!!!
    Φιλάκια πολλά και του χρόνου με υγεία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαριλένα καλώς μας ήρθες !!! Πολλά απο τα υπέροχα έθιμα του τόπου μας δεν γνωρίζουμε και το Δελφινάκι μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε κάτι γι΄αυτό !!! Καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση, και του χρόνου με υγεία !!!

      Διαγραφή
  10. Ομορφο το έθιμο ! Δεν το ήξερα! Μα πώς είναι δυνατόν, άλλωστε, αφού κάθε γωνιά της Ελλάδας έχει τα δικά της έθιμα, κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς!!
    Και του χρόνου, με υγεία και χαρά!
    Καλή Μεγαλο-βδομάδα και καλό Πάσχα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Πέπη κάθε γωνιά της πατρίδας μας έχει αμύθητους πολιτιστικούς θησαυρούς , ήθη, έθιμα, παραδόσεις....μακάρι να μπορέσουμε να τα γνωρίσουμε και να τα διατηρήσουμε !!! Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση !!! Ανοιξιάτικα Φιλιάααα!!!

      Διαγραφή
  11. Κρίμα που όλη αυτή την κληρονομιά την αφήνουμε να σβήνει στη λήθη. Κι αναπαράγουμε το ξενόφερτο, την ανοησία και το φανταχτερό.
    Κρίμα που δεν γίνονται αφιερώματα με όλες σας, στον τύπο και στην τηλεόραση. Να αναβιώσουν τα έθιμά μας, να μάθουν οι νεώτεροι, να κρατήσουμε την κληρονομιά μας ζωντανή. Άλλοι λαοί που δεν έχουν τόσο μακρόχρονη ιστορία, προβάλουν την παραμικρή λεπτομέρεια που τους δένει με τους προγόνους τους. Κι εμείς την έχουμε θάψει στο χρονοντούλαπο της μνήμης μας...
    Δεν είχα ακούσει ποτέ γι αυτά τα λαζαράκια. Σήμερα το έμαθα κι είμαι ενθουσιασμένη για την παρουσίαση σου. Ακόμα και το κολαριστό
    -πλεκτό καλαθάκι και η λευκή δαντέλα στο πλαίσιο, δείχνουν άνθρωπο με σεβασμό και μεράκι.
    Συγνώμη για τη φλυαρία μου. Στεναχωριέμαι που όλος αυτός ο θησαυρός γνώσης και σοφίας, μένει ανεκμετάλλευτος και αφανής στους πολλούς. Κρίμα μεγάλο...
    Να'σαι καλά Κλαυδία! Και του χρόνου εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία προσπαθούμε να διατηρήσουμε όσο περισσότερα μπορούμε απο τα έθιμα και τις παραδόσεις μας είναι κρίμα να επιτρέψουμε να χαθεί ο πολύτιμος θησαυρός της υπέροχης πολιτιστικής μας κληρονομιάς...
      Καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση και μελισσένια φιλιάαααα !!!

      Διαγραφή
  12. ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟ BLOG ΣΑΣ!ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΙΜΟ!ΚΑΛΩΣ ΣΑΣ ΒΡΗΚΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε καλωσορίζουμε και ελπίζουμε να μας επισκέπτεσαι συχνά, οι Χρυσομέλισσες είναι ζουζουνιάρες, τους αρέσει να δημιουργούν, να μοιράζονται γνώσεις και να κάνουνε καινούργιους φίλους!!! Ευχές απο όλο το μελίσσι για Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!

      Διαγραφή
  13. Πολυ ομορφα τα λαζαρακια σας και του χρονου!!!!!Καλο Πασχα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατρίνα σε ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τις ευχές σου, το μελίσσι αντεύχεται, Καλό Πάσχα, να είσαι καλά και να περάσεις όμορφα με τους αγαπημένους σου!!!

      Διαγραφή
  14. Χρόνια πολλά, καλη Ανάσταση σε όλες σας!!!
    Να περασετε όμορφα και πάντα χρυσοχερες!
    Φιλια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Mika σέ ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τις ευχές !!! Καλή Ανάσταση ,Χρόνια Πολλά και καλά !!!
    Φιλιά απο όλες μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ομορφα τα λαζαράκια σας!!!!
    Εύχομαι ολόψυχα
    …….(¨`•.•´¨)…..….l | /
    (¨`•.•´¨).¸.•´—— (ړײ) —
    .`•.¸.(¨`•.•´¨)….… / | l
    (¨`•.•´¨).¸.•´
    .`•.¸.•´.•´
    ……`•´¸
    ………..)
    ……¸.•´
    …..(
    ……`•.¸
    ………..Καλό Πάσχα Μελισσούλες!!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλό Πάσχα Christa !!! Nα περάσεις όμορφα !!! Φιλάκια !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χάθηκε να έχουμε και εμείς στην πολυκατοικία μία γειτόνισσα χρυσοχέρα με καλή καρδιά και διάθεση να συμβάλλει στη διατήρηση των εθίμων του τόπου μας;
    Δυστυχώς Κλαυδία όλα τα καλά στην ζωή επιμένουν να συμβαίνουν σε άλλες γειτονιές μακριά από την xristin!
    Θα μου πεις,μωρή τεμπέλα τόσο δύσκολο είναι να κάνεις Λαζαράκια και να τα μοιράσεις στους γείτονες;
    Είναι πολύ δύσκολο Κλαυδία και υποψιάζομαι ότι αν κάνω εγώ Λαζαράκια δεν θα μου κόψουν την καλημέρα μόνο οι ένοικοι της πολυκατοικίας μας αλλά και οι γάτες και οι σκύλοι στην ευρύτερη περιοχή,και καταλαβαίνεις πολύ καλά ποιος θα είναι ο λόγος.
    Μήπως να τους κάνω καλύτερα μαθήματα πληροφορικής;
    χα,χα,χα,χα!
    Κλαυδία και λοιπές Χρυσομέλισσες σας εύχομαι Καλό Πάσχα με τις οικογένειες σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Xristin πρώτα ο Θεός να είμαστε καλά του χρόνου να τα φτιάξουμε μαζί τα Λαζαράκια ή να μπείς στη λίστα αυτών που θα παραλάβουν έτοιμα, ψημένα Λαζαράκια για την τήρηση του εθίμου....Πως να το κάνουμε ο κάθε ένας εις το είδος του, η διάθεση προσφοράς μετράει και ότι μπορεί και όσο μπορεί ο καθε ένας προσφέρει....Καλή Ανάστασση !!! Να περάσεις όμορφα με τους αγαπημένους σου !!!!Φιλιάααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή