Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Δημιουργικοί άνθρωποι....


Χαρακτηριστικά Των Δημιουργικών Ανθρώπων. Είστε Ένας Από Αυτούς;






Έχουν γραφτεί πολλά βιβλία και άρθρα για τους δημιουργικούς ανθρώπους βασισμένα σε μακροχρόνιες επιστημονικές έρευνες προσπαθώντας να απαντήσουν σε ερωτήσεις του τύπου «Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί τους πολύ δημιουργικούς ανθρώπους από τους μη δημιουργικούς;», «Γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι πιο δημιουργικοί από κάποιους άλλους;», «Τελικά ποιοι άνθρωποι είναι δημιουργικοί;». Πως ξεχωρίζουν ;;;


1. Το μυαλό τους δεν επιβραδύνει ποτέ.

Το μυαλό τους είναι σαν μια μηχανή που λειτουργεί συνεχώς! Δεν σταματούν να σκέφτονται ούτε λεπτό. Μπορεί να είναι κουραστικό πολλές φορές για αυτούς, αλλά πάντα έχουν τρομερές ιδέες και σπουδαίες απόψεις στις συζητήσεις.

2. Αμφισβητούν το καθιερωμένο.

Συνεχώς ρωτάνε ‘γιατί’ και ‘τι θα γινόταν αν’ για κάθε πράγμα που γνωρίζουν ως αυθεντία ή ως κατεστημένο. Η δημιουργικότητά τους τούς κάνει να ψάχνουν τρόπους να αλλάξουν τα δεδομένα και δουν τι είναι πιθανό.

3. Δεν ‘ξεπουλάνε’ τις δημιουργίες τους.

Είναι πιστοί σε αυτό που μπορεί να κάνουν και προτιμούν να παραμείνει αναλλοίωτο  το έργο τους από το να γίνουν διάσημοι. Αυτή είναι η επιτυχία για αυτούς ακόμα και αν οι υπόλοιποι δεν τους καταλαβαίνουν ή τους παρεξηγούν.

4. Βαριούνται εύκολα.

Ενθουσιάζονται εύκολα με οτιδήποτε καινούργιο, αλλά το ίδιο γρήγορα το βαριούνται. Για αυτούς οι επαναλαμβανόμενες ασχολίες και η συνεχής απασχόληση με ένα μόνο αντικείμενο είναι το ίδιο με ποινή φυλάκισης.

5. Δημιουργούν με κυκλική πορεία.

Όταν δημιουργούν κάτι καινούργιο, περνούν από πολλές εναλλαγές μεταξύ υψηλής ή ακόμα και μανιακής έμπνευσης και περιόδους απραξίας. Ωστόσο, δεν μπορούν να αποφύγουν κανένα τέτοιο στάδιο, όλα πρέπει να κυλήσουν με το ρυθμό τους σαν την αλλαγή των εποχών.

6. Χρειάζονται χρόνο για ανανεώνουν τη δημιουργικότητά τους.

Είναι λογικό άλλωστε. Μετά από περιόδους μεγάλης δημιουργίας, χρειάζονται χρόνο για να γεμίσουν τις μπαταρίες τους και να ξεκουραστούν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να απομονώνονται για αρκετά μεγάλα διαστήματα.

7. Χρειάζονται το χώρο τους για να δημιουργήσουν.

Συνήθως έχουν έναν δικό τους χώρο που δημιουργούν. Αυτό μπορεί να είναι ένα γραφείο ή ένα ήσυχο μαγαζί. Το μόνο σίγουρο είναι πως πρέπει να σεβόμαστε αυτό τους τον χώρο και να μην τον καταπατάμε.

8. Συγκεντρώνονται πολύ σε αυτό που κάνουν.

Όταν ξεκινήσουν να κάνουν κάτι, αφοσιώνονται πλήρως σε αυτό και δεν τους επηρεάζει τίποτα απολύτως. Δεν τους νοιάζει ο καιρός έξω, το στομάχι τους που ‘χορεύει’ από την πείνα ή αν δίπλα τους μοιράζουν λεφτά. Θα κάνουν αυτό που έχουν να κάνουν και μετά θα κοιτάξουν γύρω τους.

9. Αισθάνονται σε βάθος.

Οι δημιουργικοί άνθρωποι είναι ταυτόχρονα και πολύ συναισθηματικοί!  Όταν μεταδίδουν κάτι μέσα από τις δημιουργίες τους,, το αισθάνονται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. 



10. Βρίσκονται στα άκρα των συναισθημάτων τους.

Αν πρόκειται για χαρά, νιώθουν ευτυχισμένοι. Αν πρόκειται για λύπη, φτάνουν στα όρια της κατάθλιψης. Δεν υπάρχει μέση κατάσταση για αυτούς και πολλές φορές έχουν μεγάλες εναλλαγές αυτών των συναισθημάτων.

11. Σκέφτονται και μιλούν με ιστορίες.

Μπορεί να τους πάρει περισσότερο χρόνο για να σου περάσουν ένα μήνυμα, αλλά κάθε φορά θα το κάνουν αυτό μέσα από μια εμπειρία γιατί ξέρουν πως μια ανθρώπινη ιστορία μπορεί να παρακινήσει περισσότερο από τα γεγονότα.

12. Πολεμούν την στασιμότητα.

Κάθε μέρα που ξυπνούν προσπαθούν να κάνουν τον εαυτό τους να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο όριο που είχε. Όσο επιτυχημένοι και αν είναι, πάντα θα νομίζουν πως μπορούν να βελτιωθούν και θα συνεχίζουν να προσπαθούν μα γίνουν καλύτεροι.

13. Παίρνουν την δουλειά τους προσωπικά.

Η δουλειά τους είναι απεικόνιση του εαυτού τους. Για το λόγο αυτό κάθε σχόλιο προς το έργο τους αποτελεί σχόλιο προς την ίδια τους την ύπαρξη που μπορεί να επικροτεί ή να στηλιτεύει τον χαρακτήρα τους.

14. Έχουν πρόβλημα να πιστέψουν στον εαυτό τους.

Όσο δημιουργικοί και αν είναι, όσο μακριά και αν έχουν φτάσει, πάντα συγκρίνουν το έργο τους με τον υπόλοιπων και δύσκολα βλέπουν το μεγαλείο σε αυτό που κάνουν.

15. Λειτουργούν με το ένστικτο.

Δεν έχουν κάποιο μοτίβο με το οποίο δουλεύουν και δημιουργούν. Ξέρουν ενστικτωδώς τι να κάνουν και πως να το κάνουν και αν τους ρωτήσεις δεν θα μπορέσουν να σου απαντήσουν ακριβώς, καθώς δεν γνωρίζουν ούτε αυτοί.

16. Χρησιμοποιούν την καθυστέρηση ως εργαλείο.

Πολλές φορές αναβάλουν είτε σκόπιμα, είτε υποσυνείδητα να κάνουν κάτι. Καθυστερούν την δουλειά τους και μετά χρησιμοποιούν το άγχος της τελευταίας στιγμής ως καύσιμο για να μεγαλουργήσουν.

17. Είναι εθισμένοι στη δημιουργική ροή.

Οι δημιουργικοί άνθρωποι φαίνεται πως δεν μπορούν να αντέξουν χωρίς τα αισθήματα που προκαλεί η δημιουργία κάτι νέου. Είναι χειρότερο από ναρκωτικό και δεν μπορούν να αντέξουν μεγάλα διαστήματα χωρίς να δώσουν ‘ζωή/ σε κάτι νέο.

18 Έχουν δυσκολία να τελειώνουν δουλειές.

Επειδή βαριούνται εύκολα, συχνά δεν τελειώνουν όσα αναλαμβάνουν να κάνουν. Η συνεχής απασχόληση με ένα μόνο αντικείμενο τους φαίνεται βαρετή και καταλήγουν να το παρατάνε.

19. Συνδέουν πράγματα μεταξύ τους.

Πολύ συχνά κάνουν συσχετισμούς και ανακαλύπτουν μοτίβα πριν αυτά γίνουν φανερά στους υπόλοιπους ανθρώπους. Καταλήγουν σε συμπεράσματα και καταλαβαίνουν πράγματα αμέσως, χωρίς πολύ σκέψη.

20. Δεν μεγαλώνουν ποτέ.

Όλοι οι δημιουργικοί άνθρωποι έχουν αυτό το χαρακτηριστικό, μένουν για πάντα παιδιά. Η ζωή για αυτούς είναι ένα μυστήριο, μια περιπέτεια χωρίς τέλος. Βλέπουν τα πάντα μέσα από παιδικά μάτια και ουσιαστικά είναι μεγάλα παιδιά που έχουν επιβιώσει στον πιεστικό κόσμο των ενηλίκων.
Και υπάρχει έτσι ο δημιουργικός άνθρωπος γιατί…





Ανάμεσα στις πολλές έρευνες που έχουν διεξαχθεί, το 1960, ο ψυχολόγος και ερευνητής της δημιουργικότητας Frank X. Barron, μελέτησε μία ομάδα πολύ δημιουργικών ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ήταν ο συγγραφέας Truman Capote και ο Frank O’ Connor, και κατέληξε στα ακόλουθα συμπεράσματα για τους δημιουργικούς ανθρώπους:

Είναι ταυτόχρονα πιο πρωτόγονοι αλλά και πιο πολιτισμένοι, πιο καταστροφικοί αλλά και πιο εποικοδομητικοί και ενίοτε είναι πιο τρελοί αλλά ταυτόχρονα πολύ πιο συνετοί/λογικοί από το μέσο άνθρωπο.
Είναι «προϊόντα» μιας ασυνήθιστης σύνθεσης υγιών και παθολογικών συμπεριφορών. Είναι άνθρωποι πιο ενδοσκοπικοί και αποδέχονται τα πιο «σκοτεινά» τμήματα της ψυχής τους αλλά παράλληλα γνωρίζουν καλά τον εαυτό τους και πατούν γερά στα πόδια τους.

Ο ψυχολόγος Mihaly Csikszentmihalyi, ο οποίος παρατηρεί δημιουργικούς ανθρώπους πάνω από 30 χρόνια έχει δηλώσει ότι αν έπρεπε να εκφράσει με μία λέξη τι είναι αυτό που διαφοροποιεί τους δημιουργικούς ανθρώπους από τους υπόλοιπους αυτή είναι η «πολυπλοκότητα». Και λέει χαρακτηριστικά: «instead of being an ‘individual’, each of them is a ‘multitude’».

Οι Carolyn Gregoire και Scott Barry Kaufman στο βιβλίο τους «Wired to Create» αναφέρουν ότι η δημιουργικότητα δεν σχετίζεται μόνο με ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου ή με μια συγκεκριμένη πλευρά του αλλά με πολλές διαφορετικές περιοχές που έχουν να κάνουν με τα συναισθήματα και με τα συνειδητά και ασυνείδητα συστήματα επεξεργασίας. Οι δημιουργικοί άνθρωποι τα καταφέρνουν πολύ καλά στο να χρησιμοποιούν αντιφατικούς τρόπους σκέψης-διανοητική, εμπειρική, συναισθηματική, σκόπιμη και αυθόρμητη.

Η δημιουργικότητα έχει να κάνει με το να δημιουργεί κανείς περισσότερες επαφές στον εγκέφαλο, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Έτσι, μπορεί ο κάθε δημιουργός και εν γένει κάθε πρωτότυπος άνθρωπος να έχει κάτι μοναδικό σε σχέση με τους άλλους, όμως ο εγκέφαλος όλων των δημιουργικών ανθρώπων εμφανίζει ομοιότητες στην «καλωδίωσή» του. Η μελέτη δείχνει ότι η μεγάλη δημιουργικότητα έχει ένα διακριτό εγκεφαλικό αποτύπωμα, που χαρακτηρίζεται κυρίως από αυξημένες διασυνδέσεις ανάμεσα σε τρεις περιοχές του εγκεφάλου και από καλύτερο συντονισμό ανάμεσά τους, σε σχέση με τους λιγότερο δημιουργικούς ανθρώπους. Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Αυστρία και την Κίνα, με επικεφαλής τον ψυχολόγο Ρότζερ Μπίτι του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μελέτησαν τους εγκεφάλους 160 εθελοντών με λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), μία μέθοδο που καταγράφει την εγκεφαλική δραστηριότητα με βάση τις αλλαγές στη ροή του αίματος σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου. Οι συμμετέχοντες, ενόσω βρίσκονταν στο διαγνωστικό μηχάνημα, κλήθηκαν να εκτελέσουν ένα πείραμα δημιουργικής σκέψης, που αφορούσε να βρουν -μέσα σε 12 δευτερόλεπτα- πρωτότυπους τρόπους για να χρησιμοποιήσουν συνηθισμένα αντικείμενα, όπως ένα μαχαίρι, ένα φλιτζάνι, μια κάλτσα, ένα σαπούνι ή ένα τούβλο, τα οποία εμφανίζονταν διαδοχικά σε μια οθόνη. Στη συνέχεια, μια ομάδα τριών ανεξάρτητων κριτών βαθμολογούσε την πρωτοτυπία κάθε απάντησης. Όσο πιο ευφάνταστος και δημιουργικός ήταν κάποιος στις ιδέες του (π.χ. η χρήση της κάλτσας ως φίλτρου νερού!), τόσο πιο πολύ ενεργοποιούνταν, συνδέονταν μεταξύ τους και συντονίζονταν τρεις συγκεκριμένες περιοχές ή δίκτυα του εγκεφάλου: της ονειροπόλησης (αυτόματη σκέψη και φαντασίωση), της διάκρισης (επιλογή αυτού που αξίζει περισσότερο να τραβήξει την προσοχή μας γύρω μας) και του εκτελεστικού ελέγχου (συνειδητή σκέψη και αξιολόγηση). Με αυτόν τον τρόπο, οι επιστήμονες μπόρεσαν στη συνέχεια να κάνουν το αντίστροφο, δηλαδή να εκτιμήσουν πόσο δημιουργικός είναι κανείς, μελετώντας μόνο το «προφίλ» της εγκεφαλικής δραστηριότητάς του.

Οι δημιουργικοί άνθρωποι δεν αισθάνονται ιδιαίτερο φόβο ή άγχος για τον θάνατο, σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κεντ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Γιατί;

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η δημιουργικότητα λειτουργεί σαν μία υπαρξιακή ομπρέλα ασφαλείας, η οποία βοηθάει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τους φόβους και το άγχος για τη θνητότητά τους. Από ό,τι φαίνεται, όσο πιο δημιουργικός είναι κάποιος, τόσο λιγότερο φοβάται τον θάνατο.



Εν κατακλείδι

Ο δημιουργικός άνθρωπος εμφανίζει ταυτόχρονα όλες τις ποιότητες που αναφέρθηκαν και αναλύθηκαν εκτενώς. Ανάλογα με τη φάση που βρίσκεται, τη φύση του project που υλοποιεί και το είδος των ανθρώπων με τους οποίους έρχεται σε επαφή, αυτές οι ποιότητες, αυτά τα χαρακτηριστικά, εμφανίζονται σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό.

Αυτό όμως που είναι σίγουρο είναι ότι ο δημιουργικός άνθρωπος έχει τα picks του αλλά και τα downs του. Παρ’ όλα αυτά προσπαθεί πάντα να διατηρεί μια «περίεργη» ισορροπία. Να διατηρεί ουσιαστικά την ισορροπία μεταξύ νου και καρδιάς. Δεν αφήνει τη λογική να πάρει τα ηνία γιατί γνωρίζει ότι ο πρωταρχικός εγκέφαλος του ανθρώπου είναι η καρδιά του.

Και όπως είπε και ο Αϊνστάιν: «Η λογική σε πάει από το Α στο Β. Η φαντασία σε πάει παντού».




5 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία κι ενδιαφέροντα όλα αυτά Κλαύδια μου.
    Νομίζω ότι φωτογραφίζει πολλές από μας αυτή η ανάρτηση σου.
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίγο πολύ γιά περιπτώσεις σαν τις δικές μας , το άρθρο είναι αποκαλυπτικό και πολύ επεξηγηματικό. Μιά χαρά είμαστε και ας φαινόμαστε αλλόκοτες σε κάποιους....Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  2. υπεροχο...ευχαριστουμε....
    (και νομιζα οτι κατι εχω...)

    .χιχιχι φιλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και εγω το ιδιο θα ρωτουσε Κλαυδια μου ..ειμαι αρρωστη γιατρε μου;
    Αυτο το τελευταιο του Αισταιν με καλυψε απολυτα φιλεναδα...
    Να εισαι καλα φιλω σε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή