ΚΟΥΚΛΕΣ
Στην αρχαία
Ελλάδα η κούκλα
ονομαζόταν πλαγγόνα, γλυνή, νύμφη, κόρη, κοροκόσμια ή κορύλλια, δάγυνα,
νευρόσπαστο, είδωλο και ήταν καμωμένη από κερί, πηλό ή γύψο. Κάποιες κούκλες
ήταν φιλοτεχνημένες σε ελεφαντόδοντο ή ξύλο και είχαν συμβολικό χαρακτήρα.
Η πλαγγόνα προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από την θρησκευτική λατρεία των δαιδάλων. Πρόκειται για ειδώλια που τα πρόσφεραν στην γιορτή των Δαιδάλων, μια πανάρχαια τελετή που γίνονταν στις Πλαταιές της Βοιωτίας από την εποχή της μητριαρχίας. Επίσης τις χρησιμοποιούσαν και σε τελετές μετάβασης όπως αυτή της ενηλικίωσης και του θανάτου.
Αρχόπως σε μια μαριονέτα. Φοράει κοντό χιτωνίσκο και στο κεφάλι κάλυμμα, που λέγεται "πόλος". πηγή: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνηςαία ελληνική πλαγγόνα ή γλήνη ή κόρη ή "νευρόσπαστο", δηλαδή μία πήλινη αρθρωτή κούκλα που κατασκευάστηκε περίπου το 490 π.Χ. πιθανότατα στην Κόρινθο.
Το κεφάλι και το μπροστινό μέρος έχουν φτιαχτεί με καλούπι, ενώ το πίσω μέρος είναι σχεδόν επίπεδο. Τα χέρια και τα πόδια της κατασκευάστηκαν χωριστά και είναι προσαρμοσμένα στο σώμα με σύρμα έτσ ώστε να μπορούν να κινηθούν ελεύθερα -
Τα παιδιά παντού και πάντα μεγαλώνουν παίζοντας . Επειδή δεν εκφράζονται εύκολα με τα λόγια το παιχνίδι αποκτά για αυτά ζωτική σημασία , αφού μέσα από αυτό δοκιμάζουν τις δυνατότητες τους, κοινωνικούς ρόλους και τρόπους επικοινωνίας .
Μέσα από το παιχνίδι πολλές φορές τα παιδιά μιμούνται τους μεγάλους, την συμπεριφορά τους και τις συνήθειες τους . Αυτός είναι ένας τρόπος προετοιμασίας για τον δρόμο προς την ενηλικίωση … Μέσα από αυτή τη διαδικασία της μίμησης ξεπήδησαν πολλά παιχνίδια
Στην Ελλάδα εμφανίστηκε (η κούκλα παιχνίδι) 2.500 χρόνια πριν , μάλλον στη Βοιωτία με τα κωδωνόσχημα ειδώλια από όπου εμπνεύστηκαν και οι δημιουργοί του Φοίβου και της Αθηνάς.
Στη νεότερη Ελλάδα οι μητέρες έφτιαχναν στα παιδιά τους κούκλες από στάχυα ,κουρέλια , ζυμάρι ή κάλτσες παραγεμισμένες με άχυρα . Σε μερικές περιοχές έκαμαν κούκλες από τσουβάλια , από καλαμπόκι ή από την πρώτη πάνα της κόρης .
Τον 16ο-17ο αιώνα οι κούκλες κατασκευάζονταν από πορσελάνη .Μετά τον Β΄ΠΠ οι κούκλες κατασκευάζονταν από πλαστικό
Μερικές εικόνες με τα στάδια κατασκευής :
Αρχαία
ελληνική πλαγγόνα ή γλήνη ή κόρη ή
"νευρόσπαστο", δηλαδή μία πήλινη αρθρωτή κούκλα
που κατασκευάστηκε περίπου το 490 π.Χ. πιθανότατα στην Κόρινθο.
Το
κεφάλι και το μπροστινό μέρος έχουν φτιαχτεί με καλούπι, ενώ το
πίσω μέρος είναι σχεδόν επίπεδο. Τα χέρια και τα πόδια της κατασκευάστηκαν
χωριστά και είναι προσαρμοσμένα στο σώμα με σύρμα έτσι ώστε να μπορούν να
κινηθούν ελεύθερα -όπως σε μια μαριονέτα. Φοράει κοντό χιτωνίσκο και στο
κεφάλι κάλυμμα, που λέγεται "πόλος". πηγή: Μουσείο
Κυκλαδικής Τέχνης
|
Την περίοδο της Τουρκοκρατίας ονομαζόταν «κουτσούνα». Ο βοσκός σκάλιζε μια
κούκλα η οποία κρατούσε συνήθως στα χέρια της κάποιο σύμβολο χριστιανικής
λατρείας.
Στη
νεότερη Ελλάδα οι μητέρες έφτιαχναν στα
παιδιά τους κούκλες από στάχυα, κουρέλια, ζυμάρι ή από τσουβάλια, και κάλτσες
παραγεμισμένες με άχυρα ή από την πρώτη πάνα της κόρης. Σε κάποια νησιά
έφτιαχναν κούκλες από κουκούλι μεταξοσκώληκα που το έντυναν με χρωματιστά
χαρτιά.
|
Πόσο χαιρόμουν μικρή τις κούκλες
ΑπάντησηΔιαγραφήπου ανοιγόκλειναν τα μάτια!!!
Πω..πω.. πληροφορίες γαι τις κουκλες που διαβασα μολις εδώ και ποια απο τις παλιες οπως εγω δεν έχει παιξει με πανινη κούκλα φιλη μου..πολύ χαιρομαι που τα έμαθα χαρη σε σενα ..πολυ χαρηκα και με την καρκλα που αλλαξε οψη περιενω να δω την συνέχεια.. Νικολιτσα μου.. πολύ αργησα να περασω . ε; σόρυ... καποιες φωτο δεν φαινονται καθολου.. δες το ναι; . να περνας καλα οτι και ν ακνεις φιλακιαααα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταπληκτικό θέμα οι κούκλες στο πέρασμα των αιώνων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς κάποιες εικόνες παραμένουν λευκές. Κάτι φταίει στον blogger. Πιθανόν να είναι πάρα πολλές για να χωρέσουν όλες σε μια ανάρτηση.
Πολύ όμορφη ανάρτηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια ...
Χριστός Ανέστη, χρόνια πολλά γεμάτα υγεία. Καλό μήνα γλυκό και τρυφερό. Όσο για τα πασχαλιάτικα παπούτσια τι να πω λευκά πέδιλα με λευκά σοσονια, κλασικά πράγματα της δεκαετίας του εξήντα.
ΑπάντησηΔιαγραφήดูหนังออนไลน์