Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Η Γιορτή της ΜΗΤΕΡΑΣ !!!!



Η γιορτή της μητέρας στην Ελληνική Μυθολογία

 Αποτέλεσμα εικόνας για Μητέρα




Ποια είναι η προέλευση της γιορτής της μητέρας και ποια ήταν η Μεγάλη Θεά που αποτέλεσε το πρότυπο της Μητέρας;

80947895749755Η Ρέα ξεγελά τον Κρόνο δίνοντάς του μια πέτρα τυλιγμένη σαν μωρό, αντί για τον Δία. Πηγή: Supplied

Ρέα, η Μητέρα των Θεών
Η Ρέα, η Μητέρα των Θεών

ΙΣΤΟΡΙΚΑ, η μητέρα αποτελεί το κλειδί στην ανατροφή και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και είναι αυτή που διατηρεί ζωντανή την ιστορία της οικογένειας.
Ο ρόλος της είναι αναγνωρισμένος από την αρχαιότητα, ενώ η καταγωγή του εορτασμού της προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα.
Οι Έλληνες τιμούσαν την Ρέα, τη Μητέρα των Θεών, την Άνοιξη και της έκαναν προσφορές την αυγή με γλυκά από μέλι, εξαιρετικό κρασί και λουλούδια.
Η Ρέα ήταν σύζυγος του Κρόνου και μητέρα του Δία, αλλά πριν γεννήσει τον πατέρα των Θεών, είχε υποφέρει τον χαμό όλων των προηγούμενων παιδιών της.
Σύμφωνα με το μύθο, είχαν προφητεύσει στον Κρόνο ότι θα χάσει τη βασιλεία του από ένα από τα παιδιά του. Ακούγοντας τη προφητεία, ο Κρόνος έτρωγε τα παιδιά που γεννούσε η Ρέα πριν προλάβουν να μεγαλώσουν.






Γεμάτη απόγνωση η Ρέα και κουρασμένη από τις συχνές εγκυμοσύνες και χωρίς να έχει γίνει ακόμα μητέρα αποφασίζει να ξεγελάσει τον άσπλαχνο Κρόνο. Έτσι όταν έρχεται η ώρα να γεννήσει τον Δία ζητά βοήθεια από τους γονείς της. Εκείνοι την στέλνουν να γεννήσει το Δία στην Κρήτη. Εκεί στο όρος Ίδη και στη σπηλιά της Δίκτης η Ρέα γεννά τον Δία.

Την ανατροφή του μωρού αναλαμβάνουν οι νύμφες και οι ιερείς Κουρήτες. Οι Κουρήτες, όποτε έκλαιγε ο Δίας, για να μην ακούει ο Κρόνος τα κλάματα του παιδιού χτύπαγαν τα δόρατά τους επάνω στις ασπίδες τους και χόρευαν για να κάνουν θόρυβο. Οι νύμφες τάιζαν το μωρό με το γάλα της κατσίκας της Αμαλθείας που κατά κάποια άλλη εκδοχή ήταν νύμφη.

Η Ρέα επέστρεψε στον άντρα της και όταν ο Κρόνος της ζήτησε το νεογέννητο αυτή τύλιξε με πάνες μια πέτρα και του την έδωσε να την καταπιεί. Μια άλλη εκδοχή λέει πως ο δύσπιστος Κρόνος της ζήτησε να θηλάσει το μωρό και καθώς εκείνη παρίστανε πως θηλάζει έπεσε γάλα από το στήθος της και έτσι δημιουργήθηκαν οι γαλαξίες.



Έτσι, η μεγάλη θεά κατάφερε να σώσει τον γιο της τον Δία, ο οποίος επαλήθευσε την προφητεία. Ήταν κόρη του Ουρανού και της Γαίας και ήταν επίσης μητέρα της Εστίας, της Δήμητρας, της Ήρας, του Άδη και του Ποσειδώνα.
Μια άλλη εκδοχή λέει πως ο δύσπιστος Κρόνος της ζήτησε να θηλάσει το μωρό και καθώς εκείνη παρίστανε πως θηλάζει έπεσε γάλα από το στήθος της και έτσι δημιουργήθηκαν οι γαλαξίες.
 
Οι Ρωμαίοι είχαν επίσης τη δική τους μητέρα όλων των θεών, την Magna Mater ή αλλιώς Μεγάλη Μητέρα. Ο ναός της βρισκόταν στη Ρώμη και η γιορτή της ήταν τον Μάρτιο, όπου οι πιστοί πήγαιναν προσφορές στο ναό.



Ας δούμε όμως τη συνταγή του γλυκού από μέλι που προσφέρονταν στην Ρέα, το οποίο αναφέρεται από τον Αθήναιο στο έργο του Δειπνοσοφιστές.

Γλυκό από μέλι

Υλικά
  • 3 αυγά
  • 200 γρ. θυμαρίσιο μέλι
  • 50 γρ. λευκό αλεύρι
  • 60 ml θυμαρίσιο μέλι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών, στην αρχή ελαφρά και μετά συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να δημιουργήσουν μια παχύρρευστη κρούστα. Στο μεταξύ, χτυπάμε τους κρόκους των αυγών και το μέλι μέχρι να γίνουν σαν κρέμα.
Ρίχνουμε το μίγμα των κρόκων με το μέλι μέσα στα χτυπημένα ασπράδια με μια σπάτουλα ή μια κουτάλα. Μόλις γίνουν μια μάζα, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ελαφρά.
Βάζουμε το μίγμα σε ένα κεραμικό σκεύος και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 150° C και το αφήνουμε να ψηθεί για άλλα 30 λεπτά ή μέχρι να γίνει τραγανή η επιφάνειά του.
Το βγάζουμε από το φούρνο και το τρυπάμε για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε μέχρι μέσα. Τοποθετούμε το υπόλοιπο μέλι σε ένα κατσαρολάκι, το αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να γίνει υγρό και περιχύνουμε το γλυκό μας.
Σερβίρουμε αμέσως.



Πηγή: http://www.youmagazine.gr/wordpress/2014/05/mothers-day-in-ancient-times/




Είπαν του ήλιου «γιορτάζει η μάνα»
κι εκείνος βάλθηκε με φως τη γη να ντύνει.
Είπαν της θάλασσας «γιορτάζει η μάνα»
κι αμέσως έγινε η φουρτούνα γαλήνη.
Το ‘μαθαν τα πουλιά, «γιορτάζει η μάνα»
και το τραγούδι τους ξεχείλισε πλημμύρα.
Το ‘μαθαν τα άνθη, «γιορτάζει η μάνα»
και μοσχοβόλησε η πλάση χίλια μύρα.
Τ’ άκουσε η βροχή, αλλά δεν έκλαψε
δάκρυ δεν κάνει να κυλήσει αυτή τη μέρα.
Τ’ άκουσε ο ουρανός κι άνοιξε διάπλατα
πείτε ευχές, μύριες ευχές για τη μητέρα

                                                                                                         

       «Η Μάνα»,

        Γεώργιος Μαρτινέλλης

3 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες να είναι καλά με τα παιδάκια τους και να τους δίνουν πολύ αγάπη!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια πολλά σ' όλες τις μάνες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή