Πέμπτη, 16 Απριλίου 2015

Προσκύνημα στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα

Χριστός Ανέστη !!! Σήμερα αξιώθηκα να προσκυνήσω την εικόνα της Παναγία Ιεροσολυμίτισσας στο Ι.Ν. των Αγίων Αναργύρων στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου στη Πλάκα .
Μετά απο τρείς προσπάθειες, τα κατάφερα επιτέλους σήμερα , πήγα στις 8.00 το πρωί και παρακολούθησα τη λειτουργία καθισμένη στον περίβολο κάτω από ένα πανύψηλο κυπαρίσσι!!! Πολύς ο κόσμος που έρχεται απο παντού να προσκυνήσει την εξαίσια εικόνα της Παναγίας, να ζητήσει τη συνδρομή της, ν΄ακουμπήσει τα βάσανα και τους πόνους του.....να ζητήσει παρηγοριά και εμψύχωση....


Αποτέλεσμα εικόνας για παναγία ιεροσολυμίτισσα Μετόχι Παναγίου Τάφου Πλάκα

Στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων, στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα, βρίσκεται από σήμερα 24/3 η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας.
Την Εικόνα έφερε από την πόλη των Ιεροσολύμων και τον Πάνσεπτο και Θεομητορικό Τάφο της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Γεθσημανή ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα, Αρχιμανδρίτης Δαμιανός.
Στην τελετή της υποδοχής παρέστησαν οι Μητροπολίτες Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, ο οποίος προεξήρχε, Γουϊνέας κ. Γεώργιος, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Παύλος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο εκπρόσωπος τύπου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Ελλάδα κ. Γεώργιος Βασιλείου, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Τροχαίας Αθηνών, κληρικοί και λαϊκοί.
Μετά την υποδοχή ακολούθησε λιτανεία στους δρόμους της Πλάκας και στην συνέχεια η εικόνα τοποθετήθηκε προς προσκύνηση στο κέντρο του Ναού.
Ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα Αρχιμανδρίτης Δαμιανός αναφέρθηκε στην ιστορία της εικόνας και επεσήμανε πως «η σπουδαιότητα του γεγονότος της υποδοχής της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας στην Αθήνα καθίσταται προφανής, αν αναλογιστούμε την αγάπη με την οποία το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας της Ελλάδος περιβάλλει τους Αγίους Τόπους, όπως αποδεικνύεται από τις συνεχείς επισκέψεις των ευσεβών χριστιανών στα Πανάγια Προσκυνήματα» και προσέθεσε πως «δικαίως η Εκκλησία των Ιεροσολύμων κατέχει αυτή την κεντρική θέση στην πνευματική ζωή των πιστών. Από την Καινή Διαθήκη, αλλά και από τα έργα της εκκλησιαστικής ιστορίας, μαθαίνουμε ότι στους Αγίους Τόπους λειτούργησαν οι πρώτες χριστιανικές κοινότητες. Και τούτο είναι αυτονόητο, εφόσον εκεί γεννήθηκε κατά σάρκα, έδρασε, κήρυξε, σταυρώθηκε και ανέστη εκ νεκρών ο Κύριος μας».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου ανέφερε πως «είναι σπουδαίο το γεγονός ότι η παρούσα υποδοχή της ιερής εικόνας τελείται την παραμονή της λαμπρής δεσποτικοθεομητορικής εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που αναδεικνύει την κεντρική θέση της Παρθένου Μαρίας στο σχέδιο της Θείας Οικονομίας για την σωτηρία του ανθρώπινου γένους».
Υπογράμμισε, επίσης, πως «η σημερινή ημέρα του χαρμόσυνου αγγέλματος προς την Παρθένο ας αποτελέσει για όλους μας μια ευκαιρία να αναλογιστούμε ότι για τη σωτηρία μας είναι απαραίτητη η δική μας ελεύθερη αποδοχή του θελήματός Του. Ας αποκριθούμε κι εμέις στην άπειρη συγκατάβασή Του με τη δική μας ταπείνωση και υπακοή. Έτσι θα διατηρήσουμε μέσα μας την ελπίδα της σωτηρίας και, με καθαρότητα καρδιά, θα γίνουμε κοινωνοί της θείας χάριτος, που ανακαινίζει και θεοποιεί τον άνθρωπο».
Στη συνέχεια ευχαρίστησε τους Ιεράρχες που παραβρέθηκαν στην υποδοχή, αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους, καθώς και όσους συνέβαλαν για τη μεταφορά της εικόνας από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Ας ασπασθούμε ως ταπεινοί προσκυνητές τη θαυματουργή εικόνα της Δεσποίνης ημών Θεοτόκου, με την ελπίδα ότι θα μας ενισχύσει στις διάφορες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, τόσο στο πνευματικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο των καθημερινών αναγκών. Κάθε φορά που νομίζουμε ότι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο, ας ακούμε τα λόγια του κυρίου, «Ολιγόπιστε, εις τι εδίστασας;» και ας συνεχίζουμε τον αγώνα μας με τη βεβαιότητα ότι ο Κύριος θα μας σώσει, όπως τον Πέτρο, από τον τάραχο των θλίψεων και των αγωνιών, με τις πρεσβείες της Υπεραγίας Μητέρας Του, αμήν».
Αργότερα, τελέσθηκε αγρυπνία επί τη εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου. Η ιερή εικόνα της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας, προς αγιασμό και ευλογία των πιστών από την Αγία Γη, θα τίθεται σε προσκύνηση καθημερινώς, μέχρι την 31 Μαίου 2015.

Η Παναγία Ιεροσολυμίτισσα
Η Αχειροποίητη Αγία Εικόνα της Παναγίας Ιεροσολυμίτισσας βρίσκεται στο Ιερό Προσκύνημα του Πανσέπτου Θεομητορικού Μνήματος στη Γεθσημανή. Η Αγία Εικόνα αγιογραφήθηκε τον 19ο αιώνα με θαυματουργικό τρόπο. Φέρει χρονολογία 1870 και έχει το εξής ιστορικό:
Εκείνο τον καιρό ζούσε μία αγιογράφος Μοναχή, που ονομαζόταν Τατιανή, της Ρωσικής Ιεράς Μονής της Μυροφόρου Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, που βρίσκεται στους πρόποδες του Όρους των Ελαιών, απέναντι από την Ιερουσαλήμ.
Καθώς κοιμόταν είδε όραμα ότι την επισκέφθηκε στο κελί της μία άγνωστη Μοναχή, η οποία της είπε: «Αδελφή Τατιανή, ήλθα να με ζωγραφίσεις». Η Τατιανή απάντησε: «Ευλόγησον, αδελφή, αλλά εγώ είμαι αγιογράφος και όχι ζωγράφος». Και η Επισκέπτρια της απάντησε: «Τότε να με αγιογραφήσεις».
Η Τατιανή εξεπλάγη με το θάρρος της ξένης και αποκρίθηκε: «Δεν έχω ξύλο (σανίδι), πού να σε ζωγραφίσω;». Και τότε η Επισκέπτρια Μοναχή της δίνει ένα σανίδι αγιογραφήσεως και λέει: «Ζωγράφισε»! Αλλά ενώ ζωγράφιζε η Τατιανή την Μοναχή, είδε τα Άμφιά Της να γίνονται χρυσά, το Πρόσωπό Της να λάμπει πολύ, και Την άκουσε να λέγει: «Ω μακαρία Τατιανή, μετά τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά, θα με αγιογραφήσεις πάλι εσύ».
Η Τατιανή αντιλήφθηκε ότι αγιογραφούσε την Παναγία! Ταράχτηκε πολύ και ξύπνησε. Αμέσως έσπευσε στην Ηγουμένη και της διηγήθηκε το Όραμα. Η Ηγουμένη δυσπίστησε και της είπε να πάει να κοιμηθεί και αύριο να αγιογραφήσει μία Εικόνα της Παναγίας.
Καθώς όμως επέστρεφε, είδε να βγαίνει από το κελί της φως και αισθάνθηκε ευωδιά! Τότε ειδοποίησε την Ηγουμένη και μαζί εισήλθαν στο φωτεινό και ευωδιάζον κελί, όπου βίωσαν το εκπληκτικότερο Θαύμα. Η Εικόνα του Οράματος βρισκόταν μέσα στο κελί πραγματική, Αχειροποίητη! Η Αγία αυτή Εικόνα της Παναγίας Ιεροσολυμίτισσας!
Μετά από όλα αυτά, παρουσιάζεται πάλι η Παναγία στη Μοναχή και λέει: «Να με κατεβάσετε κάτω στο σπίτι μου, στη Γεθσημανή». Και πράγματι έτσι έγινε.
Και τις τρεις φορές που πλημμύρισε ο Ιερός Ναός στη Γεθσημανή, η Εικόνα ανέβηκε μόνη Της από τον μαρμάρινο θρόνο που βρίσκεται και στάθηκε στο σύστημα εξαερισμού, χωρίς να στηρίζεται πουθενά!
Η Παναγία Ιεροσολυμίτισσα βρίσκεται στην ψυχή κάθε ευσεβούς Χριστιανού, στέκεται αγέρωχη και δυνατή, ώστε να αντιμετωπίζει κάθε αντιξοότητα με σθένος και βαθιά πίστη στην Υπεραγία Θεοτόκο. Η θαυματουργή εικόνα έχει ταξιδέψει σε αρκετά μέρη της Ελλάδος προς προσκύνηση, ενώ πιστό αντίγραφο αυτής βρίσκεται στην κωμόπολη Γενισέα της Ξάνθης.
Απολυτίκιο στην Παναγία Ιεροσολυμίτισσα
Την σεπτήν σου εικόνα ως της δόξης σου σκήνωμα, Ιεροσολυμίτισσα Παρθένε, προσκυνούμεν Πανάχραντε. Εκ ταύτης γαρ πηγάζεις μυστικώς θαυμάτων ποταμούς τας δωρεάς. Και αρδεύεις τας καρδίας και τας ψυχάς των πίστει κραυγαζόντων σοι. Δόξα τω Θείω Τόκω σου, Αγνή, δόξα τη παρθενία σου, δόξα τη προς ημάς σου ανεκφράστω προνοία, Άχραντε.

 Αποτέλεσμα εικόνας για παναγία ιεροσολυμίτισσα Μετόχι Παναγίου Τάφου Πλάκα

5 σχόλια:

 1. Βοήθειά σου, Κλαυδία μου!!! Την ευλογία Της να έχεις!!!!
  Τα κατάφερες τελικά! Εγώ πήγα χθές, Τετάρτη, αλλά ήταν τόσο μεγάλη η ουρά, που δεν αντέξαμε να περιμένουμε. Ευτυχώς που δόθηκε παράταση μέχρι 31 Μαϊου, κι έτσι θα ξαναπάμε κάποιο πρωϊ νωρίς.
  Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά!!!! Παντα με υγεία και αγάπη στην οικογένειά σου!
  Φιλάκια!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ............................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ειδες αυτα τα ματια......ειδες το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κλαυδία μου, βοήθειά σου
  και μπράβο που μας ενημερώνεις για τόσο ωραία γεγονότα.
  Ελπίζω να τα καταφέρω να πάω εκεί ως το τέλος Μαϊου
  παρά τις μεγάλες υποχρεώσεις που με έχουν καθηλώσει
  στην καθημερινότητά μου.
  Φιλιά πολλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή