Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

TΣΑΝΤΕΣ και τσαντάκια.......

Mπορεί οι μέλισσες να είναι ακόμη σκορπισμένες σ΄ακρογιαλιές και λιβάδια, αλλά τώρα που πήρε να δροσίζει αρχίσανε να στέλνουνε τις δημιουργίες τους για το παζάρι που θα γίνει στην Πάτρα, στις 12 Οκτωβρίου για το ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ με θέμα "ΤΣΑΝΤΑ", ενώ όλο και μαστορεύουνε ξύλινες κατασκευές για το παζάρι της Κοζάνης.....
Στο blog antonopoulitses.blogspot.com μπορείτε να θαυμάσετε τις εξαιρετικές δημιουργίες των φίλων του Αντωνοπούλειου Ιδρύματος, θα σας καταπλήξουν με την πρωτοτυπία, την καλαισθησία και την κομψότητά τους !!!

Ποδαρικό στα φθινοπωρινά μελισσοκαμώματα έκανε η φίλη μας Μαρία Λ. με τις χαρωπές τσαντούλες της, στολισμένες με φιογκάκια, πεταλούδες, κορδέλες, κουμπάκια....χάρμα οφθαλμών !!!






Η γυναικεία τσάντα δεν είναι ένα συνηθισμένο αντικείμενο. Αν και θεωρείται αξεσουάρ μόδας, είναι κάτι πολύ περισσότερο. Βαθιά μέσα της κρύβεται ένα απέραντο και μαγευτικό σύμπαν όπου συνυπάρχουν μυστικά και ίχνη της εικόνας που έχει για τον εαυτό της κάθε γυναίκα........
Πολλοί από εσάς θα αναρωτιέστε κατά καιρούς πως ξεκίνησαν να υπάρχουν οι τσάντες! Σωστά; Για ποιο λόγο οι γυναίκες άρχισαν να κουβαλάνε τσάντες; Ποιοι φόρεσαν πρώτοι τσάντα;Και πως η τσάντα έφτασε να θεωρείται πλέον τέχνη;Θα ξεκινήσουμε το ταξίδι πολλά χρόνια πίσω, στην εποχή του Μεσαίωνα, όπου οι γυναίκες συνήθιζαν να βάζουν διάφορα αντικείμενα που χρειάζονταν μέσα σε εσωτερικές τσέπες, κάτω από πολλές στρώσεις ρούχων που ήταν φτιαγμένες είτε από λινό είτε από βαμβάκι. Αυτές οι τσέπες ράβονταν στο μεσοφόρι τους και οι γυναίκες έφταναν σε αυτές βάζοντας το χέρι τους σε μία σχισμή που είχε δημιουργηθεί στο εξωτερικό ρούχο. Όταν αργότερα τα ρούχα των γυναικών έγιναν πιο εφαρμοστά, δημιουργήθηκε η ανάγκη της εξωτερικής τσάντας.
Γύρω στον 14 ο αιώνα, γίνεται η πρώτη αναφορά εξωτερικής τσάντας στην ιστορία. Σύμφωνα με αυτήν οι Αιγύπτιοι ήταν αυτοί που φόρεσαν πρώτοι ένα είδος τσάντας, που για εκείνη την εποχή έμοιαζε με μία σακούλα δεμένη γύρω από τη μέση. Όσο πιο πλούσιος ήταν κάποιος …τόσο πιο ωραία σχέδια είχε πάνω της αυτή η πρώτη μορφή τσάντας.
Toν 16 o αιώνα βλέπουμε μία στροφή προς τις δερμάτινες τσάντες, τις οποίες χρησιμοποιούσαν κυρίως άνθρωποι που ταξίδευαν. Οι τσάντες αυτές ήταν αρκετά μεγάλες σε μέγεθος και φοριόντουσαν χιαστή.
Τον 17 ο αιώνα άντρες και γυναίκες αρχίζουν να κρατάνε μικρότερες τσάντες, σα μεγάλα πορτοφόλια περίπου, τα οποία ήταν φτιαγμένα από διάφορα υλικά και σε διάφορα σχήματα. Mέχρι και τον 17 ο αιώνα οι γυναίκες φορούσαν τις τσάντες τους, σαν μία προέκταση του ρούχου τους και μόλις τον 18 ο αιώνα αρχίζουν να κρατάνε μικρά τσαντάκια σαν πουγκιά που ονομάζονταν reticules. Αυτό συνέβη επειδή τα ρούχα των γυναικών ήταν αρκετά πολύπλοκα και ευαίσθητα εκείνη την εποχή και δεν ήθελαν να τα καταστρέψουν βάζοντας πάνω τους μία τσάντα. Τα περιοδικά της εποχής έδιναν καθημερινά πραγματική μάχη για το πιο είναι το σωστό κράτημα μίας τσάντας και κανείς δε συμφωνούσε -είχαν όλοι διαφορετικές απόψεις. Μέχρι εκείνη την εποχή χρησιμοποιούνταν ο όρος bag ή purse για να περιγράψουν μία τσάντα , ενώ η λέξη handbag δημιουργήθηκε τον 19 ο αιώνα και συνήθως περιέγραφε τις τσάντες που κρατούσαν οι άνδρες.
Από εκεί και πέρα οι τσάντες με χερούλια έγιναν γνωστές και στις γυναίκες. Μέχρι τότε οι γυναίκες ΕΠΡΕΠΕ να συνδυάζουν τις τσάντες με το σύνολο που φορούσαν ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ! Το 1920 όμως έγινε μία επανάσταση στις τσάντες που δεν υποχρέωνε πλέον τις γυναίκες να συνδυάζουν ρούχα με τσάντα. Πολλές γυναίκες της καλής κοινωνίας εκείνη την εποχή κουβαλούσαν μαζί τους τσάντες και από μία κούκλα η οποία φορούσε ακριβώς οτι και αυτές σε μινιατούρες.
Το 1930 δημιουργείται η περίφημη τσάντα Kelly αλλά γίνεται γνωστή το 1950 όταν η Γκρεις Κέλι την κράτησε και από εκεί πήρε και το όνομά της.
Το 1940 με την επανάσταση του πολέμου, η μόδα επηρεάζεται και έτσι βγαίνουν τσάντες στην αγορά, από μέταλλο, δέρμα και καθρέφτες, ενώ το φερμουάρ γίνεται πολύ δημοφιλές.
Τη δεκαετία του 50, γνωστοί οίκοι όπως ο Chanel, o Louis Vuitton και  Hermes, αρχίζουν να παίρνουν τα πάνω τους  και ο οίκος Chanel δημιουργεί τη θρυλική καπιτονέ τσάντα του με την αλυσίδα που κρεμιέται από τον ώμο.
Το 1960 έρχεται η κορύφωσή της  τέχνης. Μία πολύ δημιουργική δεκαετία. Επίσης τότε είναι που ξεκινάν σιγά σιγά και οι απομιμήσεις των μεγάλων σχεδιαστών. Τέλη του 18ου αιώνα…και καμία γυναίκα δε διανοείται να βγει από το σπίτι της χωρίς την τσάντα της. 20 ος αιώνας και οι γεωμετρικές-σουρεαλιστικές  τσάντες επικρατούν. Eίναι η εποχή της φαντασίας και του χιούμορ. O Moschino φτιάχνει κάτι τσάντες-σπίτια που κάνουν θραύση, ενώ η Εlsa Schiaparelli δημιουργεί τσάντα σε σχήμα τηλεφώνου και πιάνου. 21ος αιώνας και πλέον οι τσάντες έχουν μεγαλώσει σε μέγεθος όταν χρησιμοποιούνται σε πρωινές ώρες…ενώ μικραίνουν εκπληκτικά το βράδυ.
Όλα τα χρώματα και τα σχέδια που μπορεί να διανοηθεί ανθρώπινος νους…όλα υπάρχουν σε τεράστιες ποικιλίες για όλα τα γούστα. Οι περίφημες Kelly bags της Victoria Beckham… Oι Louis Vuitton της Madonna …. και πλήθος άλλων τσαντών και σχεδιαστών….που όλες οι σταρ επιλέγουν…όπως Chanel.. Balenciaga… Αυτή ήταν η ιστορία της τσάντας από τον Μεσαίωνα μέχρι και σήμερα… και μην ξεχνάτε πως η τσάντα και τα παπούτσια είναι το Α και το Ω του στυλ μιας γυναίκας…γι’ αυτό δώστε βάση!
(Δημοσίευμα Εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της Λάρισας)

14 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρον το αφιέρωμα στις τσάντες , Κλαυδία μου !!!! Πολύ όμορφη η τσάντα της Μαρίας Λ. . Θα ήθελα κι εγώ κι εγώ να φτιάξω μια τσάντα για το μπαζάρ αλλά μάλλον θα χρειαστώ ιδιαίτερο μάθημα από τη μαμά σου !!!!!!
    Πολλά φιλιά !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nίκη μου, η μαμά στη διάθεσή σου για ότι χρεαστείς !!! Φιλιάααα!!!

      Διαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρων ανάρτηση!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Υπέροχες οι τσάντες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Καλό φθινόπωρο!!!!!!!!!!!!
    Φιλάκια πολλά!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό φθινόπωρο Ρένα, κάναμε καλή αρχή με τις τσάντες και σύντομα θα παρουσιάσουμε και άλλες !!! Φιλιάααα!!!

      Διαγραφή
  3. Ωραίες τσάντες από τα χέρια της Μαρίας και κατατοπιστικό κείμενο από τη Κλαυδία μας. Στην έκθεση θα κάνουμε τις κάποιες ,οτι ξέρουμε τόσα πράγματα γιά την ιστορία της τσάντας. Που νάξεραν τι φροντηστήριο έπεσε.Χα χα χα.Λείπει όμως κάτι. Γιά να είναι πλήρης η έκθεση ,πρέπει μιά κοπέλα να κάνει και μιά τσάντα γιά μεσοφόρι.Τάκουσες Κλαυδία μας?
    Φιλιά πολλά σε όλες σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Iδού πεδίον δόξης λαμπρόν !!! Η έμπνευση είναι ελεύθερη να κινηθεί σε μονοπάτια
    διαφορετικά.....με την ευκαιρία αυτής της δράσης, είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε πολλά πράγματα σχετικά με τις τσάντες που υπο άλλες συνθήκες ίσως δεν θα τα μαθαίναμε ποτέ...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απαντήσεις
    1. H ιδέα των Πατρινών φιλενάδων ήτανε πραγματικά εξαιρετική και έγινε αιτία για το αφιέρωμα !!! Φιλιάαα

      Διαγραφή
  6. Η Κλαύδια μας είναι μοναδική στην εξιστόρηση γεγονότων!!!
    Υπέροχη η τσάντα, υπέροχο και το κείμενο!!!
    Μακάρι να μπορέσουμε να έρθουμε!!!!!
    Πολλά φιλιά!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρένα μου η ιδέα της χειροποίητης τσάντας έγινε αφορμή για αναζήτηση ιδεών στο διαδίδκτυο και φυσικά άντλησης πληροφοριών .....ποτέ δεν φανταστήκαμε ότι υπήρχε τόσο ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από το λατρεμένο γυναικείο αξεσουάρ !!! Μακάρι να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε με την παρουσία μας το παζάρι και φυσικά να θαυμάσουμε από κοντά τις ξεχωριστές δημιουργίες !!! Φιλιάααα!!!

      Διαγραφή
  7. Πανέμορφες οι τσάντες της Μαρίας, αλλά και οι πληροφορίες για την ιστορία της τσάντας!!! Νά'σαι καλά, Κλαυδία μου και καλή συνέχεια!!!!!
    Φιλάκια και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ίδέες είναι ανεξάντλητες και το θέμα "τσάντα" προσφέρεται για μοναδικές δημιουργίες !!! Εντυπωσιαστήκαμε από την ενδιαφέρουσα ιστορία της τσάντας, ήτανε μία έκπληξη η ανακάλυψη αυτών των πληροφοριών !!! Πολλά φιλιά και καλό φθινόπωρο !!!

      Διαγραφή
  8. Καταπληκτικές όπως πάντα!
    Δεν έχω λόγια χίλια μπράβο!
    Καλημέρα και καλό Φθινόπωρο κορίτσια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΄Ελενα σε χαιρετούμε και σ΄ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια !!! Καλό φθινόπωρο και καλές δημιουργίες !!!

      Διαγραφή