Της Νανάς Μπότσογλου – Δημοσιογράφος

Δώστε τη διακυβέρνηση και τη διαχείριση της οικονομίας στην απλή, καθημερινή, καλή Ελληνίδα Νοικοκυρά. Είναι ικανή για όλα. Ξέρει πώς το σπιτικό της να μην καταποντιστεί και να προκόψει, έστω κι αν αντιμετωπίζει τα πιο δύσκολα. Γνωρίζει να οργανώσει άμεσα, να ρυθμίσει τις υποχρεώσεις, να βάλει προτεραιότητες, να αποπληρώσει και να ξεχρεώσει τα πάντα, χωρίς να “φάει” τα παιδιά της και να εξοντώσει τους ηλικιωμένους γονείς της. Σπάνια τα χρονοδιαγράμματά της “πέφτουν έξω”. Είναι γόησσα.
Ξέρει πότε πρέπει να “δαγκώσει”, πότε να δείξει υποχωρητική, πότε να καυγαδίσει, πότε να ελιχθεί , πότε να γλυκάνει, πότε να είναι απαλή σα μαξιλάρι και πότε να βάλει όρια “βγάζοντας τα νυχάκια” της. Ξέρει να κρατά την ψυχραιμία της και να αποφασίζει άμεσα και ωφέλιμα για την οικογένειά της. Ξέρει καλά πώς να πετύχει το συμφέρον της οικογένειάς της και να ξεπληρώσει τα χρέη του σπιτιού της με το κεφάλι ψηλά χωρίς περικοκλάδες και άκαιρους συναισθηματισμούς . Οι δανειστές της οικογενείας της κοιμούνται ήσυχοι γιατί θα πάρουν τα λεφτά τους. Η νοικοκυρά είναι εγγύηση.
Μπορεί να είναι τσιγκούνα το Νοέμβρη και σπάταλη τον Ιούλιο. Θα υπάρχει πάντα μια ορισμένη στάση σε κάθε δεδομένη στιγμή. Δείτε σε μια επείγουσα οικογενειακή ανάγκη ποιος εμποδίζει τη βάρκα να χτυπήσει στα βράχια. Εννοώ ποιός “πραγματικά” το κάνει. Τιμά το μεροκάματο που φέρνει η ίδια ή ο άντρας της ή και οι δύο στο σπίτι της. Και αν, αναγκαστικά, χρειαστεί να στερηθεί κάποιος από την οικογένειά της, είναι έτοιμη να στερηθεί πρώτη η ίδια τα προνόμιά της αρκεί να ορθοποδήσει το γιατάκι* της. Καμαρώνει για αυτό. Το θεωρεί αυτονόητο καθήκον.
Θυμάμαι τον πατέρα μου που έλεγε: “Με το τσουβάλι να κουβαλάει ο άντρας και η γυναίκα να σπαταλάει με το βελόνι, προκοπή δε γίνεται”. Αρκετά πια ασχοληθήκατε με το καλάθι της νοικοκυράς. Δε σας χρειάζεται ούτε η νοικοκυρά ούτε το καλάθι της. Σεις τη χρειαζόσαστε και μάλιστα άμεσα. Ρωτήστε τον άντρα της. Ως αρχηγός του σπιτιού είναι ευγνώμων που ασχολείται με την γκρίνια της και όχι με την οικιακή οικονομία.
Είναι περιχαρής ο άνθρωπος διότι πάντα στο τέλος του αναγνωρίζει ότι, αν δεν ήταν αυτός στο πλευρό της, το σπίτι θα καταστρεφόταν. Φροντίστε να της το αναθέσετε γρήγορα για να σταματήσει το Σόι(μπλε) σας να ζητάει τα λεφτά του ..διότι, Κυρίες μου και Κύριοι, η γυναίκα έχει το δικό της Σόιροζ, Σόιεκρου, Σόιμπεζ, Σόιασπρορουχο, Σόιπαειτοβασίλειο και… πάρα πολλές δουλειές. Έχει άντρα, παιδιά, σκυλιά, γατιά, γραφείο και ένα σπίτι να νοιαστεί.

*γιατάκι: το σπιτικό, η εστία